Русская версия

                                          

18 .november  2017, lørdag, fra 17.00-22.30

vi inviterer dere

til tradisjonell årlig møte for Russisktalendes Forening i Vestfold

Kom med din familie og venner.

Husk å ta med deg mat og drikke!

 I programmet:

 Informasjon om aktiviteter i 2017-2018. Valg av styret. Mat og hyggelig prat. Konkurranser for barn og voksne. Karaoke. Salg av russiske videoer og bøker. Lotteiret /lodd.  Musikk og dans!

          Lurer du på noe så ring!   Vil du hjelpe, har du ideer så ring!

Inngangsbillett- 100 NOK / barn- gratis/ Betalte medlemmer -50 NOK

Kommer du med barn? Ta noen leker som barn kan leke og dele med andre, finn på noen aktiviteter, 

som andre barn kan bli med… Liker du å danse? ta med din favoritt musikk…
Lokaler til Ra sanglag på Furuhaug, Raveien 266,  Borre 

VELKOMMEN til et hyggelig treff!  EN GANG I ÅRET BØR VI MØTES ALLE SAMMEN!!!

Olga 95 17 04 08

 Vår tradisjonelle piknik med Kalina!77
11.juni 2017
 Steinbrygga, ved Borre kirke, Borre!
 
Konkurranser for store og små!

Sola, havet, fridag og moro!

7. mai deltok Kalina i avdukningen av nytt skilt for krigsfangeleier på Bergan, Nøtterøy.

På programmet stod taler på russisk og norsk, stillhetsminutt, bekransning og minnesamling. Russere som bor i Vestfold ønsker å overføre tradisjoner i markering av Frigjøringsdagen til yngre generasjoner.

   
   
notteroy

Det fantes så mange som 100.000 sovjetiske krigsfanger her i landet under krigen. De fleste fangene var soldater fra den Røde Hæren, men omkring 9000 av dem var sivile, sovjetiske borgere. Blant dem 1800 kvinner og barn.

Krigsfangenes innsats fikk stor betydning for utbyggingen av norsk infrastruktur, blant annet Nordlandsbanen, riksvei 50 (E 60), tunnelbygg, etablering av befestninger og flyplasser. De medvirket med dette på lang sikt til modernisering av Norge. Men dette hadde høy pris i antall menneskeliv. Om lag 13 700 sovjetiske krigsfanger endte sitt liv i fangenskap i Norge.

Mange nordmenn viste en omsorgsfull holdning overfor de sovjetiske krigsfangene, fordi de ble ufrivillige vitne til den elendigheten fangene levde under. Over hele landet ble det vanlig å yte en innsats hvis de hadde ressurser og anledning til det. Selv om dette ikke ble betraktet som motstandsarbeid, var det likevel en måte å vise motstand på overfor tyskerne og de satte inn store ressurser for å forhindre denne kontakten mellom den norske befolkningen og krigsfangene.

I Russland feieres det Frigjøringsdag (Seiersdag) den 9. mai.
Vi ønsker å markere Frigjøringsdagen 9. mai, mandag 2016  kl.18:30 med felles samling på Bergan, Nøtterøy.

Vi samles ved minne-tavle på Bergan, Nøtterøy og etter kort minnestund drar til Vardås (5 min kjøring fra minnetavle), der hvor tunge batteri bygdes i april 1944 frem til Frigjøringsdagen i 1945. Der fortsetter vi med info, markering av Frigjøringsdag og sosial samvær. Hjertelig velkommen!

I programmet er en minutts stillhet, blomster og minnesamling. Russere som bor i Vestfold ønsker å overføre tradisjoner i markering av Frigjøringsdagen til yngre generasjoner. 

Les mer om 8.mai på russisk side.


Kontakt for arrangementet: 95 17 04 08 Olga Stabell

VÅR TRADISJONELLE JENTE TREFF på Den internasjonale kvinnedagen 2016

8    5

        Vi er et lag som organiserer, inviterer og lager fest, i 11 år allerede!            Diktekonkuranse

77                      88

           Vi er 50 jenter.  Et lag forbereder seg til konkuransen.                          Jeg organiserer og leder med stor glede! 

                                                                                                                Det er bare hyggelig med alle takk jeg hører.

    

Piknik for hele familie fant sted på søndag den 7.juni på Steinbrygga, Borre! 
Konkurranser for store og små! Sola, strand, søndag og glede!

I Russland markerer vi Frigjøringsdagen den 9.mai. Vi markerte Frigjøringsdagen i Norge med felles samling på Bergan, Nøtterøy.

Vi samlet ved minnetavle på Bergan, Nøtterøy og etter kort minnestund dro til Vardås (5 min kjøring fra minnetavle), der hvor tunge batteri ble bygd i april -1944 frem til Frigjøringsdagen i 1945. Der fortsatte vi med info, markering av Frigjøringsdag og sosial samvær. I programmet var en stillhetsminutt, bekransning og minnesamling. Russere som bor i Vestfold ønsker å overføre tradisjoner i markering av Frigjøringsdagen til yngre generasjoner.

   

«Blikkontakt – Fotografiske glimt fra maidagene 1945″

Fotografiene er tatt av verksmester Karl O. Hannestad på Ørsnes (Nøtterøy). Hannestad var en ivrig hobbyfotograf. Under krigen, og da særlig i siste del av denne, ble han mer og mer opptatt av å fotografere begivenhetene rundt seg i havneområdet ved Tønsbergs østside. Her hadde tyskerne eget bryggeanlegg, samt at havneområdet på dette stedet var et travelt punkt i dagliglivet. For eksempel er dette den eneste fotodokumentasjonen vi kjenner til som viser hvorledes hundrevis av de syke sovjetiske krigsfangene fra dødsleiren på Bolærne ble mottatt av befolkningen på Nøtterøy ved frigivelsen og transporten inn til fastland.

Hannestads fotografier har til nå vært godt gjemt, og er nå overgitt Slottsfjellsmuseet, som bedømmer fotosamlingen som helt ukjent og usedvanlig unik.

Samlingen består av ca. 200 fotografier, som for det meste er fotografert i havneområdet ved Ørsnes, men også noe i byen i frigjøringsdagene 1945.

Arrangementet starter 8. mai klokken 14.00. Les mer:  

http://www.slottsfjellsmuseet.no/hva-skjer/markering-av-fredsdagen-med-fotoutstilling-i-slottsfjellshulene/

Farmannsveien 30
3111 Tønsberg

Prosjektet ”Bli bedre kjent med Norge” 
27.04.15  inviterer Kalina til møtet med temaet:
"Alt om eksamen i norsk språk for utlendenger:
forberedelse, vurdering, nivåer osv."
Integreringskonsulent Asya Juhart svarte på spørsmål.

asya

JENTETREFF den 7. mars  2015 

   

Vi poserer på trappen                                                         Folkesangkonkurranse  

    

Våre gaver liger her                                                             Grønsakkonkurranse

I februar 2015 ble det arrangert et informasjons møte  om CV og jobbsøknad   i samarbeid mellom to foreninger: Kalina i Vestfold og  Aljans fra Oslo. Foredragsholder Olga Stabell fortalte at både CV og jobbsøknaden er inngangsbilletten til intervjuet. Hva er innholdet og struktur og hva innvandrere bør huske på når disse dokumentene sendes til en potensiell arbeidsgiver. Blant annet post-adresse, tittel på stillinger og studiested - navn.

Lesing av den berømte ”Vasilij Terkin”.
 ”Vasilij Terkin” er en slags diktverket (lignende Eeugenij Onegin), fra 1941-1945,er skrevet av Tvardovskij. Terkin – er den symbolske folkelige helten i den forferdelige krigen. I hans personalitet forenes det alle nasjonaliteter fra tidligere Sovjet, som kjempet og stått sammen i den tragedien.

I forbindelse med 9.mail setter vi, russere i Norge, lesing av ”Vasilij Terkin”. Det skal leses 1-2 eller 3 linjer fra teksten og filmes. Videosnitt skal sendes til en felles e-post. Etterpå monteres alle ”bitene” sammen i en felles video-lesing.

Slike lese-aksjonen ble populære i Russland. For eksempel, høsten – 14 ble ”Anna Karenina” lest av vannlige folk og kjendiser. Senere vist på TV.

Vi ønsker å gjøre noe lignende i Norge. Vi sprer info og inviterer å delta alle som vil lese for et felleskap. Alle som er interessert melder seg til Tatiana Dahle på e-post: tadahle@bkkfiber.no  frist 10.januar 2015. Hun registrerer alle deltakere, fordeler tekster og sender info direkte til de påmeldte. Del 2 er lesing, filming og levering tilbake til henne. I april – mai kommer det ”ferdig produktet” .

ng1 ng2 ng311. januar  2015 har Russisktalendes forening Kalina i Vestfold arrangerte en juletrefest for barn og unge, som kan ( mye eller litt :)) russisk. På veien til å møte Julenissen (Ded Moroz) og Snegurochka har Snømannen sammen med barna møtt flere kjente. Kolobok (pannekake) og Rød Hetta, Ulf og Buratino (Pinocchio). 

Festen ble arrangert etter beste tradisjoner  - med lek , dans og juletregang (horovod). Nesten 40 barn og rund 60  voksne - foreldre og besteforeldre koste seg ... og ikke minst artistene!..og litt skryt - vi selv har laget alle kostymene.

novyj god

Torsdag 8.januar har nesten hundre representanter fra ulike frivillige foreninger samlet på Støpperiet i Tønsberg. 

Anna Martin og Olga Stabell fra Kalina var også med i diskusjonen. Tema var: hvordan den fremtidige kommunesammenslåing vil påvirke frivillighet. Dette har politikerne, administrasjoner og frivillige organisasjoner fra Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme diskutert sammen. Felles konklusjonene er at ”Frivillighet kjenner ingen kommunegrenser.” 

Mer les i Tønsberg Blad 9.januar 2015


  • Medlems kontingent kr 100,- per år til konto: 7159 05 50102   Har du spørsmål - ring Olga Stabell, tel. 951 70 408 eller Inna Haugen, 95167741

 ZAZJIGALKA PROGRAM FOR VÅREN 2015.
  • Onsdag 28. januar på SLOTTSFJELLSMUSÉET kl. 19.00 Erika Fatland, forfatter og sosialantropolog, holder foredrag om sin reise i de tidligere sovjet-republikkene Turkmenistan, Tadsjikistan, Usbekistan, Kirgisistan og Kasakhstan med utgangspunkt i sin bok SOVJETISTAN.
  • Torsdag 12. mars på SLOTTSFJELLSMUSÉET kl. 19.00 Atle Grønn, professor i russisk, norsk sjakkspiller og internasjonal mester i sjakk, holder foredrag om RUSSLAND OG SJAKK.
  • Onsdag 22. april i MARIAKAPELLET kl. 19.00 Kari Brandtzæg, kunsthistoriker og kurator, holder foredrag om RUSSISK AVANTGARDKUNST OG DENS BETYDNING FOR REVOLUSJONEN I RUSSLAND I 1917.
Vi håper å se mange av dere på møtene våre! Hilsen Astrid tlf. 33 31 71 39 Beate tlf. 90 94 81 16 Tove tlf. 99 63 46 79

Søndagsskole for barn ved Den Ortodoks Kirke i Oslo.
 Anastasia Darina gir nærmere informasjon om søndagsskole, mob: 99-15-25-70

Lesekroken.no - gratis tjeneste tilgjengelig via hundre bibliotek Interaktive tjenester på nettet er barnas nye hverdag, og kan stimulere til videre læring. Lesekroken.no er et eldorado for barn (og voksne) der de kan kose seg med og lære om norske folkeeventyr ved å bla i digitale e-bøker, lytte til e-lydbøker, leke med e-puslespill og fargelegge eventyrillustrasjoner digitalt. Velg mellom 16 av de mest alminnelige morsmålene i landet.NB! Publikumspassord til lesekroken.no kan du få tildelt GRATIS av ditt lokale bibliotek hvis de er tilknyttet tjenesten.

 
Zazjigalka - venner av russisk kultur


Barneside - morsomme oppgaver i russisk språk, nye hver uke

Les russisk-norsk kulturtidsskrifte «Landsmannen»


Det er åpent nye siden til  russiske Representasjonen i NATO på engelsk og russisk. Link... 

©Copyright 2003. All rights reserved Kalina
Animated Flags--By 3DFlags.com